La relació amb la vida i la mort avança en una direcció molt diferent de la que hem construït en conjunt, em sembla, i és una qüestió que sem planteja amb una immensa dificultat a lhora dentendre-la o, si més no, de poder qüestionar-la. La mort, o la descomposició dun cos en concret, no shauria de percebre com una pèrdua, sinó com un intercanvi o una transformació, una metamorfosi com ja contemplava Goethe a la seva Teoría de la naturaleza,1 sobretot si entenem que el creixement no es basa en una mera cursa contra el temps ni en un augment del volum dels cossos i els elements, sinó que implica una transformació permanent, un canvi, que no és major ni menor que el dun naixement o el duna mort.
Això, tot i que difícil o impossible de poder ser gestionat de la mateixa manera en les diferents situacions que aquest fet implica (pèrdua dun cultiu, membres del bestiar, un amic, un familiar, un animal domèstic, boscos o elements físics del paisatge amb els quals tinguem una estreta vinculació emocional), em sembla imprescindible per al desenvolupament tant individual com col·lectiu i per aprendre a relacionar-nos amb lentorn.
Bona part de les religions han contemplat la mort com un ascens, un viatge, un desplaçament cap al que en cada cas creien que era més o menys cert o dacord amb els seus contextos històrics; i és que crec que els déus no són, en general, més que una reducció fàcilment intel·ligible del Tot, de lentorn i el temps, i «anar» amb els déus després de morir, o als seus dominis, no em sembla altra cosa que un intercanvi o transformació. És una transformació que transcendeix la consciència i el cos humà o qualsevol altre cos no humà en una suma de noves utilitats post mortem.
Laparició de sentiments o valors ètics vinculats sobretot a la vida urbana i al dèficit de contacte amb allò viu i en moviment, dinàmic, lluny de comprendre els processos naturals en els quals ens veiem immersos i dels quals formem part tant com qualsevol altre element, els personalitza i els dota a tots duna perspectiva humanitzada i sospitosament antropocèntrica, imperant a pesar dels límits que ofereix.
La mateixa perspectiva imprescindible, diria, sobretot en el moment que vivim que ens insta a tractar els animals i els cultius amb respecte i dignitat es desenvolupa a vegades per desgràcia cap a la dramatitzada defensa dels diferents éssers que habiten lentorn, en especial els mamífers, amb els quals ens sentim identificats no per casualitat, i els dotem de sentiments i necessitats humanes que, molt lluny de saber si les gaudeixen o pateixen, tinc la sensació que no són més que una projecció de les nostres pròpies debilitats.
El que durant tota la història de la humanitat sha acceptat com un esdeveniment necessari i equilibrat, la ingesta de carn, que capacita societats humanes arreu del món dautoabastir-se daliments sense dependre de transports, cadenes comercials o vitamines sintetitzades, curiosament avui sembla que suscita gran passió i confrontació. Aquesta passió ens insta a humanitzar els animals i a tractar-los amb una condescendència dogmàtica i religiosa més enllà de la lògica del respecte i la dignitat. Sovint ho fem fins i tot amb una pàtina de superioritat moral ridícula al meu entendre, i matreviria a dir que menyspreativa cap als animals que suposadament defensen quan els tractem com a éssers indefensos i angelicals que shan de protegir com si fossin de vidre.
Amb aquestes paraules no pretenc justificar pràctiques que ens aboquen a menysprear els animals i els vegetals, a privar-los de la salut, la dignitat i la llibertat de moviments i a donar-los una alimentació indigna, per no parlar dels devastadors efectes que té sobre el medi ambient i la salut dels qui sen «beneficien». Jo mateix arriscaria la meva vida per la majoria dels meus animals. No es pot defensar allò indefensable. Però entenc que relacionar-se amb la vida i la mort de forma continuada proporciona una visió probablement menys personalista del que implica.
Eliminem la indústria càrnia, sí, i recuperem els ramats al bosc i la cria extensiva, el bestiar de casa i el respecte pels qui acabaran donant-nos la vida. I sense voler coartar lopinió de ningú, soc conscient que la rectitud i el bon obrar la moral des de la perspectiva humana, en general, depenen dels interessos i dels contextos socioeconòmics en els quals es plantegen.
Les persones gaudim didees més brillants, pèssimes o absurdes en funció de lentorn que ens les condiciona. La moral es ven a lopinió pública. Així, de la mateixa manera que en una regió i una època determinades el sacrifici ritual danimals o fins i tot de persones és vist amb absoluta normalitat i dacord amb una necessitat, nosaltres el mal anomenat primer món ens escandalitzem per menjar pollastres criats a ple bosc o per llaurar amb mules i cavalls, mentre esterilitzem els nostres gossos, els portem lligats, els obliguem a viure en pisos i els privem del que desitgen: rebolcar-se entre els fems, perseguir animals matar-los, si cal i reproduir-se. Els sistemes de valors muten i sadapten a les necessitats dels temps i les persones que els habiten, sovint sense que això porti implícita cap «certesa» científica.
Ваша оценка очень важна
Помогите Вашим друзьям узнать о библиотеке
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Telegram